fbpx

Инициативата WIND2WIN стартира с първото 300-километрово предизвикателство по вода с уиндсърф от Дуранкулак до Резово, което застана зад каузата „Черно море,свободно от пластмаса“. Осъществиха го двамата сърфисти от Акаша сърф Илияна Стоилова и Йоан Колев за 72 часа.

От предизвикателство с кауза, WIND2WIN израстна в инициатива, която носи със себе си силата на спортния непримирим дух и каузата за по-чисто море! Стартира със смелото приключение на двамата уиндсърф атлети и тяхната цел да привлекат общественото внимание към замърсяването с пластмаса в наши води. Зад каузата вече стоят и млади професионалисти в различни области, като само за последните две лета WIND2WIN събра над 3 тона отпадъци от българските плажове, инсталира алтернативни кошчета за събиране на цигарени фасове и продължава да се бори срещу замърсяването на нашето море.
Play Video

Предизвикателството 2018

Основна мисия на предизвикателството и старта на инициативата бе да прикове общественото внимание върху проблема със замърсяването с пластмаса на Черно море. Редом с уиндсърфистите на борда на съпровождащия плавателен съд бяха и двама морски биолози Велизара Стоилова и Димитър Беров, който направиха три научни изследвания – мониторинг на плаващите морски отпадъци, снети параметри на морската вода в крайбрежните райони и мониторинг на морските бозайници.

Черно море е силно замърсено. Учените изчисляват, че всеки ден от сушата и чрез вливащите се реки в Черно море, навлизат 3 тона пластмаса дневно. Индустриалните полимерни продукти съставляват 90% от общото количество на твърди отпадъци в нашето море.

Разказът за вдъхновяващото приключение с кауза вече може да гледате и в документалния филм „Море на вятъра“, продуциран от Remove Remove Production и Beardfrost Production, който грабна наградата за най-добър български документален филм на фестивала “Банско Филм Фест” 2019. Филмът е с продължителност 25 минути и е продуциран от Remove Remove Productions, в ко-продукция с Beardfrost Productions. С генералната подкрепа на Kaufland и съдействието на Импрес. По идея на Akasha Surf School!
Днес Wind2Win е не само предизвикателство и кауза, а е и символ на цялостната промяна, която трябва да започне от самите нас за по-чисти океани и морета.
Translate

Поръчай по имейл